Hogyan készíts el egy weboldalt 2024-ben

Költségek

asd

Tervezés

Komplexitástól függetlenül egy weboldal elkészítése mindig az átgondolt, részletes tervezéssel kezdődik. Felmérjük az igényeket, hogy a weboldalnak milyen funkciókkal, milyen oldalakkal kell rendelkeznie. Ez a terv már egy átfogó képet tud nekünk nyújtani arról, hogy mi a végcél és ehhez milyen lépéseket kell tennünk a weboldal elkészítése során.

Egy jó terv időt, pénzt és energiát is spórolhat nekünk, mivel eliminálja a felesleges feladatokat, amik a projekt számára feleslegesek. Ha saját magunknak készítjük a weboldalt, akkor töltsünk egy hétvégét azzal, hogy leírjuk mire szeretnénk használni a weboldalunkat, milyen szerepet szánunk neki a vállalkozásunk életében.

Tárhely + domain választás

Ha a tervekkel kész vagyunk, akkor ki kell választanunk az oldalunk leendő webcímét és a tárhelyszolgáltatót, ahol a weboldalunk lesz.

Magyar oldalaknál én a Rackhost-ot szoktam használni, míg angol/külföldi oldalaknál a Hostinger szolgáltatását. A tárhelyszolgáltó befolyásolhatja az oldalunk sebességét, így nem érdemes ezen spórolni. Általánosságban viszont elmondható, hogy a webcím és a tárhely éves szinten 25-30 ezer forintnál nem szokott többe kerülni.

Webcím választásánál magyar oldalnál a .hu végződés, míg nemzetközi oldalaknál a .com végződés ajánlott.

Példaként a Rackhost felületén nézzük meg ennek a folyamatát. Első lépésként rákeresünk az adott webcímre, hogy elérhető-e:

Rackhost domain keresés

Ha a keresett domain szabad, akkor kiválasztjuk, hogy milyen időtávra szeretnénk bérelni a webcímet, majd a „Kosárba rak” gombra kattintunk. Az első éves bérlés a legtöbb szolgáltatónál kedvezményes, viszont ezt követően se költséges a webcímek bérlése és egy jó webcím elengedhetetlen része az erős online jelenlétnek.

Törekedjünk arra, hogy weboldalunk címe könnyen olvasható, érthető, így az emberek emlékezetében is könnyen megmarad.

Ezt követően tárhelyet kell választanunk. Itt a Rackhost felületén több lehetőség közül választhatunk:

  • WordPress tárhely (előtelepített WordPress tárhely)
  • Webtárhely (nekünk kell telepítenünk a WordPresst)

Itt tárhely méretében is több opció van, viszont én kezdésként mindig a legkisebbet ajánlom és onnan válthatunk később nagyobbra, ha a jelenlegit kinőttük.

A két tárhely opció az első évben hasonló áron van, viszont az azt követő években a WordPress tárhely drágább párezer forinttal évente, így ezt is mérlegeljük, amikor eldöntjük, hogy melyiket választjuk.

WordPress telepítés

Ha a webtárhelyet választottuk, akkor telepítenünk kell a WordPress-t is a tárhelyünkre. Ennek folyamatáról hamarosan videót készítek, addig is ajánlom a Rackhost saját videóját a témában:

Oldalbeállítások

A következő lépés, hogy a WordPress oldalunk alapvető adatait állítsuk be. Ilyenek az időzóna, dátumformátum, nyelv és hasonlók. Ez 10-15 perc alatt könnyedén elvégezhető. Lentebb pár fontosabb beállítást mutatok be:

  • Általános: Itt állíthatjuk be a weboldal egysoros leírását, ami a keresésekben való rangsorolásban segít, emellett pedig az időzónát, az oldal nyelvét, dátumformátumot és időformátumot.
  • Írás: Ezzel az oldallal nem kell foglalkoznunk, mivel elavult, keveset használt funkciót lehet vele beállítani.
  • Olvasás:
  • Beszélgetés:
  • Média:
  • Közvetlen hivatkozások:
  • Személyes adatok védelme:

hamarosan

Sablon kiválasztása

A sablonok képezik a WordPress oldalunk alapját. A sablon segítségével tudjuk kialakítani a navigációs menüt, az oldalunk szineit, betűméreteket és nagyban felel az oldalunk sebességéért is, ami a keresésekben való rangsorolást is jelentősen befolyásolja.

Én legtöbbet a Blocksy nevű sablont használom, aminek az ingyenes és a fizetős verziójá

Bővítmények telepítése

Bővítményekkel (angolul „plugin”) új funkciókkal ruházhatjuk fel weboldalunkat. A WordPress bővítményeket a Bővítmények menüponton belül találjuk, az Új bővítmény hozzáadása almenüben pedig tudunk keresni és telepíteni bővítményeket.

Az általam leggyakrabban használt bővítmények a következők:

Oldalak elkészítése

hamarosan

Blogcikkek írása

hamarosan

Kapcsolatfelvétel

hamarosan

További funkciók

hamarosan

Konklúzió

hamarosan